Varmt Välkommen till min blogg

Varmt Välkommen till min blogg! Här skriver jag om balkongodling, blommor, böcker, natur, hunden, pyssel, vardagliga ting, bak och mat mm.
Det skulle göra mig glad om du lämnade ett avtryck efter dig så att jag vet vem du är och att jag kan hitta till dig.

torsdag 23 oktober 2008

Middags tips 1

Hej hoppas att ni har en lika härlig höstdag som det är här i Stockholm idag.
Solen lyser ifrån en klar blå himmel och en mycket frisk vind drar fram.
Tänkte komma med ett middags tips till helgen som dock tar mycket tid i anspråk, så det är absolut inget för den som har ont om tid. (Sådana recept dyker också upp med tiden).


Biffbourgogn




Det här behöver du:


1 stor stekgryta med lock som tål ugnsvärme
(går lika bra att ha den ovan på spisen)
150 g rimmat fläsk
1 kg märgpipa eller innanlår
2 morötter 1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tärning köttbuljong eller 1,5 msk flaskfond
1 msk smör
5 dl enkelt men gott rödvin (spar den dyra bourgognen till glaset i stället)
2 lagerblad
1 tsk timjan
salt
peppar

Tillbehör:
600 g potatis (ris eller pasta går också bra)
12 steklökar
1 tsk socker
1 + 2 + 2 msk smör
200 g färska champinjoner
4 skivor vitt bröd
3 msk hackad persilja

Så här gör du:
1.Skär fläsket i små tärningar.
2.Skär köttet i stora kuber, 5 x 5 cm. Torka av dem med hushållspapper. Salta och peppra.
3.Skala morötterna och skär i 3 cm stora bitar. Skala och hacka löken och vitlöken.
4.Koka buljong på tärningen/fonden och 5 dl vatten.
5.Sätt igång ugnen på 125 grader. Eller sätt på kokplattan.
6.Fräs fläsktärningarna i grytan. Hjälp till med smöret om inte fläsket är väldigt fett.
7.Lägg i köttet när fläsket börjar få en aning färg. Bryn köttet runt om.
8.Lägg i morötterna, löken och vitlöken när köttet är nästan färdigbrynt. Fortsätt fräsa ett par minuter till.
9.Häll i vinet. Rör om och skrapa lite i botten av grytan så att du får loss fastbrända köttsafter.
10.I med lagerbladen och timjanen. Rör om ett varv till och fyll på med buljongen så att det täcker köttet med liten råge. På med locket och ställ in grytan i ugnen 1 timme. Eller på nämda spisplatta.
11.Ta ut och kolla att det puttrar men inte bränner vid. Justera värmen i annat fall. Skumma av fettet med en sked. Du behöver inte vara supernoga.
12.På med locket och ställ in i ugnen igen. Eller spisplattan och puttra i en timme. *OBS. endast en timma på plattan men två timmar till i ugnen* Om du valt att ha den på en platta så glöm inte att röra om då och då.

Fixa tillbehören under tiden:
13.Koka potatisen.
14.Skala lökarna. Salta, peppra och sockra. Bryn i stekpanna i 1 msk smör. Lägg upp på ett fat så länge.
15.Spola eller borsta bort jord och annan natur från champinjonerna. Skiva, salta, peppra något och bryn i stekpanna i 2 msk smör. Lägg upp på fat.
16.Skär brödet i trekanter och stek gyllene i de sista 2 msk smör. Lägg på hushållspapper att rinna av. (Gör det här när du ska servera. Brödkrutongarna är godast nystekta.)
17.Hacka persiljan.
18.Ta ut grytan. Flyter det upp mycket fett så skumma av det med en sked.
19.Fiska upp kött och morötter ur grytan (enklast med en hålslev) och lägg i en skål. Sedan kokar du ihop såsen på hög värme på spisen och reder den genom att vispa ner majsenan (går lika bra med vanligt vetemjöl) utrörd i en skvätt vatten. Lägg tillbaka köttet och morötterna.

Servering: Smaka av grytan med salt och peppar. Lägg i de stekta lökarna och svampen. Rör om ett varv. Strö över persiljan.
Servera med brödkrutongerna och potatisen.

Smaklig måltid// Marie

Inga kommentarer: