Varmt Välkommen till min blogg

Varmt Välkommen till min blogg! Här skriver jag om balkongodling, blommor, böcker, natur, hunden, pyssel, vardagliga ting, bak och mat mm.
Det skulle göra mig glad om du lämnade ett avtryck efter dig så att jag vet vem du är och att jag kan hitta till dig.

onsdag 9 mars 2011

Bokresan jorden-runt del 5, 2011

Med tanke på att det igår var internationella kvinnodagen så kan man betänka den situation som tyvärr finns kvar i vår värld i dags dato.

Sju stenar till den otrogna hustrun av Vénus Khoury-Ghata utg 2009

I en by vid öknens rand väntar den unga gravida trebarnsmamman Noor på sitt straff: skyldig till äktenskapsbrott är hon dömd att stenas. Sliten mellan respekt för uråldriga traditioner och sin strävan efter frihet inväntar hon sitt oundvikliga öde.

Hela byn har vänt Noor ryggen, maken har lämnat henne och tagit de tre sönerna med sig. I byn arbetar dock en fransk hjälporganisation och dit kommer en dag en kvinna, främlingskan har i all hast flytt från sitt liv efter att hennes älskare återvänt till sin hustru och hennes katt har avlidit. Främlingskan blir mycket upprörd över Noors situation och gör allt hon kan t o m gifter sig för att få mullor, shejker och ministern att ändra domslutet. Till slut lyckas hon utverka att Norr skall få föda sitt barn innan hon stenas.
En udda vänskap växer fram mellan Noor, den galna profetiska Amina och främlingskan.Allt medan hela byn vänder dom ryggen. En roman som starkt berör och gör mig upprörd att det fortfarande finns en sådan kultur där det pågår sådan kränkning och fullständigt vidriga tanke sätt och förhållanden i världen att kvinnor stenas till döds. I många fall är dom ju själva offer för våldtäckt och liknande övergrepp så skall dom dessutom stenas.

Om du vill läsa om Libanon så har jag skrivit Här.

Tjingeling//Tekla Maräng

11 kommentarer:

Laila sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Laila sa...

Det låter som svåruthärdlig läsning. Visst är det viktigt att dessa förhållanden blir belysta men jag vet inte om jag klarar att ge mig in i en sådan bok.
Ses i morgon!

♥ Franska Liljan ♥ sa...

Visst påminner Snödropps-jakten det om Tulpan-galenskaper :-)

Så härliga böcker du tipsar om :-)

Trädgårdsmässan skall få tina upp mig imorgon!

Kram Helena /franska liljan

Bitte sa...

Hej goa Marie!

Jag blev berörd av din bokbetraktelse och ämnet är något som berör mig djupt. Tyvärr "får man inte" tala om ämnet, eller ha åsikter om det... varför inte?

Jag tycker att slöja, burka, you name it, inte är något annat än kvinnoförtryck. Oavsett religion, begränsar man och kontrollerar kvinnor på det här sättet. Jag har dessutom svårt att förstå religioner och samfund där kvinnor inte har samma rättigheter som män.

Jag kan inte heller förstå att man fortfarande i olika kulturer, år 2011 (!), tillåter hedersmord, stening och omskärelse!!! Vad lever vi i för värld? Varför tillåter vi detta?

Jag har ju jobbat i skolan ett antal år och varit med om storebröder som passar på yngre systrar i tid och otid, flickor som tar av sig slöjan när de kommer till skolan (för de vill inte alls ha den), men tar på sig den innan de går hem, tonårsflickor som kanske måste bryta helt med sin familj för att kunna gå den utbildning de önskar... ja, listan kan göras lång.

Ja, du ser hur jag gick igång :-). Tack för att du även skriver om såna här böcker!

Ha en fortsatt fin onsdag och hoppas att du får en mysig dag på mässan!

Många kramar
Bitte

Monica sa...

Förskräckligt är vad det är! Har läst någon annan bok (minns inte vad den hette)med samma tema. Jag blir upprörd när jag läser såna böcker om verkligheten för dessa kvinnor och då jag är glad att jag lever i Sverige.
Tjingeling

Cajsas Faster sa...

Jag tycker det är jobbigt med såna böcker.Jag blir så illa berörd... orkar inte alltid det!

Ha det fint. Kram

Therese sa...

Tack för att du förser oss med så fina lästips. Jag har läsmaraton nu då luran är borta, men nu saknar jag henne så i kväll får hon allt lov att komma hem till mamma ;-) KRAM till dig <3

kajsastina sa...

Hej vännen,
Har ungefär 1/3 kvar av boken, läser inte din recension förrän jag är klar, men den det är en lsådan bok jag måste lägga ifrån mig då och då. Den är så stark. Jag återkommer.
Solen flödar idag också. är på väg till bussen och min vattengympa. Det tar ju halva dagen, då en väninna och jag efteråt går i Mörby centrum och fikar och sitter och surrar.
Tänk att jag som flyttade hit för bara 4 år sedan har fått nya vänner här.
Ha en underbar torsdag!
kram

Trottinglady - Cajsas Rum sa...

Du är fantastisk med dina bokinlägg. Själv är jag så dålig på att läsa, kan inte vara still med sådant. Det blir iså fall inredning och andra facktidskrifter.
Ha det så gott och mina hälsningar
Carin

Black Iris sa...

Såna här böcker berör mig så illa så jag låter helst bli att läsa dem. Jag blir både ledsen och upprörd..

Kram Maidi

Cilla sa...

Kul att träffa dig igår. Jag lägger till dig i min följarlista!

Kram Cilla-Bohemian Vintage