Varmt Välkommen till min blogg

Varmt Välkommen till min blogg! Här skriver jag om balkongodling, blommor, böcker, natur, hunden, pyssel, vardagliga ting, bak och mat mm.
Det skulle göra mig glad om du lämnade ett avtryck efter dig så att jag vet vem du är och att jag kan hitta till dig.

tisdag 4 augusti 2009

Fjäderholmarna

Som ni ju redan har märkt så gillar jag närheten till vatten i alla former, hav, sjö och fågelbad.
Så därför fortsätter Min tur i sommar-Stockholm tillsammans med min dotter A och kusin med familj med en båt tur till, så vill ni följa med så är ni hjärtligt välkomna ombord på *Stockholms ström 2* med hos.
För den som har varit på Fjäderholmarna förrut så ser ni att fotot egentligen är taget när vi är på väg hem, men vi åkte faktiskt den båten dit också så det så.

Här går motorn igång och vi är på väg mot nya äventyr och upplevelser. Vi står i aktern och njuter av vågsval och härliga vyer.

Vandrarhemmet Af Chapman ligger ståtligt förtöjd vid Skeppsholmen.

En gammal och nött detalj på båten som var så len och skön att hålla i.Här har vi kommit fram till Fjäderholmarna som kallas för Stockholms närmaste skärgårds ö.
Här var sista stoppet förr i tiden när skärgårdsborna rodde in till stan, så här kunde man då sälja sina varor och slippa tulla för dom (som man var tvungen till in i stan). Så mycket hembränd sprit har bytt ägare här i forna tider, samt även andra förnödenheter som var dyr att förtulla.
En gammal eka som är någorlunda nybyggd efter en mycket äldre förlaga. Allmoge båtarna har sin förening här ute och även ett museum man kan titta in i alldeles gratis. Ni ser att längre bak i bild så ligger några riktigt gamla och gistna båtar på landbacken.

Hittade en fjäder som hade fastnat i bryggkanten och svajade i vinden. Ett rogivande intryck gjorde den på mig.


Härliga detaljer ifrån båten på bilden strax här ovan.


Vad ska inte vara med på bild ifrån Fjäderholmarna om inte ett stycke fågel med vidhängande fjädrar.


Nu ska man ju inte gå omkring och tro att man slipper affärsverksamhet bara för att man tagit sig ifrån stan. Det man kan säga till tröst är att det är mest riktiga hantverkare som har sina bodar som dom får hyra här ute. Så i år fanns det smed, glasblåsare, keramiker, tygtryckare, textila uttryck, skinn och ull, träslöjd och galleri som kunde locka en till shopping.
Här är en bild utanför träslöjdaren som fixat till lite annorlunda krukor till sina växter.


Jag skulle klart kunna tänka mig att hjälpa till att sälja här en sommar för vilken utsikt ifrån hantverkslängorna. Okej just denna båt seglar väl kanske inte förbi varje dag...
Men ändå vilken utsikt och inte många meter ner till strandkanten så att man kan vadda runt med fötterna på sin rast.

Skulle man råka bli hungrig under vistelsen här så finns snudd på alla alternativ man kan tänkas behöva. Allt ifrån glasstuga till en av Stockholms bättre krogar om man inte väljar att ha picnic korgen med sig.
Här är en bild ifrån Rökeriet där man både kan köpa rökta musslor, räkor mm.
Här fastnade vi och mumsade och njöt av mat och dryck och även av sjöutsikten.


Sköna härliga och fridfulla klippor där ibland svall vågorna går höga av förbi åkande båtar i alla storlekar, från Viking Lines bjässar med bortåt 8-9 våningar över däck till små kanoter.

Där satt vi länge och njöt av sol vind och vatten och småprat innan det var dags att ta en båt hem.
Tjingeling//

För er som vill veta mer om Fjäderholmarna så tryck HÄR.

16 kommentarer:

Gunilla sa...

Vilken härlig båttur. Sverige är fantastiskt när det är fint väder.
Vilken fiffig ide att plantera i urholkade stubbar riktigt snyggt.
Jag känner riktigt smaken av rökt fisk när du beskriver rökeriet. Musslor får vara för mig kan inte med konsistensen men det är säkert gott.

Ha en fortsatt fin dag

Gunilla

Marie sa...

Vacker tur, och vacker ö. Så nära stan, det är väl det som är så härligt med Stockholm, så många kontraster - storstaden och landet i samma paket. Kram från Marie

Hemmalycka sa...

Visst är väl stockholm fantastiskt ibland glömmer man att turista själv här. Det är när man får långväga gäster som vi tar oss ut på sådana här turer.
Tack för att tog med oss på den fina turen.
Kram Åsa

hemma hos lilla mej sa...

Vilken underbart vacker båttur.Ja Sverige har faktiskt mycket fint att bjuda på.Ha en mysig kväll kramizar ~~~~RITA~~~~

Hemma hos Bröderna Bus sa...

Hej på dig!
Hoppas att du inte börjat misströsta om tavlan jag lovade dig. Jag ska ha den som prio 1 när jag kommer hem på fredag. Ska hålla mitt ord, hi hi. Må så gott och kramen till dig.

Susanne sa...

Oj så jätte härligt..Ja jag har sagt det förut och jag säger det igen ,,jag bara måste åka till Stockholm nästa sommar och se mig omkring..Du vet jag har en förkärlek för Måsar..Har skrivit om det på Bloggen på höger sida någonstans..Kram och tack för den underbara turen super härliga bilder..Kram Susanne

hönemor sa...

Hej du, tack för underbara bilder från stan, det var så roligt att se, för en som aldrig har varit där. I eftermiddags så höll det upp med regnet så jag gick till skogen ett par timmar, men hittade bara ett halv kilo kantareller. Kram Katarina.

Bodil sa...

Hejsan!

Tack för dina fina ord hos mig!

Vilka underbara bilder du visar, vilken båttur.
Jag vill ta med maken till Stockholm en sommar och riktigt ha tid på oss att utforska staden. Nu blev man ju ännu mer inspirerad. Min mor har också precis varit i Stockholm.

Ha det så gott.

Kramar Bodil.

Lilla Eken sa...

Ett återkommande utflyktsmål, eller hur?
Jag har en kompis som jobbar där ute. Kan du tänka dig, han tar sin egen båt till jobbet varje dag!
(Åååå vad jag längtar efter vatten nu igen när jag ser dina bilder...) (Det är det bästa med att komma tillbaka till Stockholm efter en tids bortavaro - doften av vatten!)
/I.

Therese sa...

Behöver jag säga mer än att jag NJUTER?! :-) Tack för detta!

Trottinglady - Cajsas Rum sa...

Tack för din sightseeing.
Inne lite snabbt och råkade hitta till dig. Skall kolla mer när vädret blir sämre. Nu byter jag ut "älven mot havet" och åker till ön i Lule skärgård.
Jag skulle vilja besöka Shlms skärgård och någon ö men är rädd för fästingarna. Är inte du det?
Ha det och jag återkommer
Carin

Katta sa...

Kul att se. Känner igen mig, var ju där tidigare i sommar, bävade lite för de fåglarna eftersom jag har fågelskräck men det gick bra.Fin ö och snabbt gick det att ta sig det med. Kram Katta

promenader på landet sa...

Tack för att jag får njuta av dina vackra och somriga skärgårdsbilder! Jättefina! Stor kram från Maria

Viola sa...

Vilken härligt utflykt jag fått tack vare dig..länge sedan jag var där ...verkligen en oas nära storstan, vilken värme vi fått..:) kramen

Prillig sa...

Så vackert! Jag har aldrig varit där men känner att jag borde det efter att inspirerats av dina bilder.

Kram Britt

Birgitta sa...

Hej
Vilken härlig tur du tar oss med på och vad trevligt du berättar för oss allt. Det skulle verkligen vara roligt att komma dit någon gång.
Kram Birgitta