Jag blir så fascinerad av det lilla som egentligen är det stora som tex kastanjer.
Vilken fulländning det är...
Skalet med dom vassa taggarna runt om och mjuk som babyhud med lite stöt dämpande
på insidan av skalet.
Det luktar ljuvligt och nytt när man nosar lite försiktigt i det nyöppnade skalet.
Färgerna och formerna tilltalar mig. Mjukheten hos en kastanj som ju faktiskt även är hård.
Nu till något helt annat.
Ett litet recept på Äppelmos så här i äppeltider kanske passar.
Lät att göra och gott att äta.
1 kg äpplen
2dl vatten
½ vaniljstång
1½ dl strösocker
1tsk Atamon, flytande konserveringsmedel.
Skala, kärna ur och skär frukten i bitar. Lägg dem i en kastrull med vatten.
Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i kastrullen. Lägg även ner
den urskrapade stången. Rör då och då. Rör i sockret och rör försiktigt tills det
smält. Tag av kastrullen från värmen och rör i Atamon.
Häll upp i varma rena burkar eller frys moset när det kallnat.
12 kommentarer:
Åh tänk om kastanjer fanns här... Så vackra! Å äppelmos eller äppelkompott med vaniljstång vore kanske nått att göra i helgen... Vet du, Bus har varit exemplarisk i dag och skällt älg, så nu blir frysen full :-) Ha nu en toppen dag, å en fin helg vännen <3
Ska prova lite äppelmos med vanilj i helgen! Ha en bra fredagkväll, kram
Visst är det så med kastanjer.. så lena i handen och mjuktaggiga på skalet. Minns som barn, hur man plockade dem i Oskarsparken under den jättejättegamla kastanjen vid Trädgårdsgatan!! Bara samlade på dem, för de va så fina! Trevlig Hösthelg!! kram /Karina
Å vad vackra kastanjer är! jag har aldrig prövat att äta dem, men det låter spännade.
Ha en riktigt fin helg!
KRAM från Eva
Kastanjer är verkligen vackra. Jag och sonen har varit ute och plockat dom idag. Önskar dig en trevlig helg! Kram
Ja tänk o jag ändå hade varit ute i tid. Här i vår radhuslänga är det en familj som har en kastanj utanför sin uteplats och jag hade siktat in mig på att gå runt huset bakom uteplatserna för att få några fina kastanjer. Alla de som trillat frånträdet var redan öppna och skrumpna så i år blev det inga till mig.
Får ge mig ut tidigare nästa år.
Kram Maidi
Kastanjer har vi inga här. Och de få äpplen som blev är slut. Så jag får ägna mej åt något annat än att koka äppelmos. Men hemkokt äppelmos är allra godast.
Hoppas att du haft en skön höstdag.
Kram Birgitta
Jag blev bombarderad (eller bilen) när jag stod under ett kanstanjeträd o väntade på sonen igår.. trodde någon kastade sten på bilen tills jag kom på.. *ler*.. Du Marie.. GRATTIS... du vann hos mig, du får maila mig din adress så kommer en liten present från mig.. kram/Moa
Härliga rosenknoppar och kastanjer :O) Önskar dig en trivsam helg. Kram Katarina.
Tack för receptet! Tror jag ska göra äppelmos av de äpplen som är kvar :)
Ha en trevlig helg!
Hejsan !
Ja, vad frina de är, det finns stora kastanjeträd vid Sankta Ragnhild kyrkan I Södertälje, där brukar jag plocka.Bra att ha i fickorna mot ledvärk.
Dessa kan man inte äta väl.Rosta i ugnen på en bädd av grovt havssalt.
Vore kanske gott, har aldrig prövat.Ha en skön Lördag-Söndag.
Kram Mi
Hej vännen! Ja, nog är vi stolat över vår Bus, och i dag skördar vi frukten av hans arbete, packeterar å fyller frysen med kött :-) Men en liiiten data paus har jag tagit nu ;-) KRAM
Skicka en kommentar