Berättelserna ut spelas dock mest i USA med indiska personer.
Den indiske tolken av Jhumpa Lahiri
Utgiven 2001 på svenska.
Jhumpa Lahiri föddes i England 1967 av indiska föräldrar. Familjen flyttade till USA där Jhumpa är uppväxt och bosatt. En liten bok med nio korta noveller som gör att boken känns större än vad den är.
Läste med stor intresse dessa noveller som alla har ett gemensamt tema och det är att de flesta gestalter är akademiker och invandrade indier i USA. Vilsenheten i gestalternas skepnad lyser igenom på ett för mig annorlunda sätt. Hon belyser utan förskapet genom att låta oss ta del utav det genom andras ögon.Vilket gör att jag tycker det känns fräscht att läsa om det.
Ingen av det invandrade behöver känna oro för att klara morgon dagen för materiellt lider dom ingen nöd, tvärt om skulle jag säga. Integrationen verkar finnas främst inom dem själva. Tex att man helst letar upp andra indier för att känna gemenskap och ha trevligt och festligt med. Kort sagt dela vardagen och festen med lika sinnade. Även om novellerna har en del gemensamt så är dom ändock väldigt olika så någon eller några noveller borde passa alla. Prova och läs själv. För egen del var det flera stycken som till talade mig.
Lite om Indien.
Indien
Huvudstad New Delhi
Största stad Bombay
Officiella språk: Hindi,tamil, sanskrit, engelska samt 20 andra språk.
Federal republik
Själv ständig sedan den 15 augusti 1947 Ifrån Storbritannien
Folkmängd 1 160 813 000 (2009)
Högsta punkt; Kanchenaganga 8 568 m ö h
Största sjö: Wular Lake 189 kvm
Längsta flod: Brahmaputra 2 900km
Indien är det sjunde största landet till ytan
och det näst folktätaste landet i världen.
Indien gränsar till Indiska oceanen i söder, Arabiska havet i väster och Bengaliska viken i öster. Indien har en kustlinje på 7517 kilometer.
Indiska halvön var hem för Induskulturen och ett område för historiska handelsleder och stora imperier och förknippades med ekonomisk och kulturell rikedom under stora delar av sin långa historia. Fyra stora världsreligioner, hinduismen, buddismen, jainismen och sikhismen uppstod där.
Med undantag för bergsområdena längst i norr har i stort sett hela Indien ett tropiskt monsunklimat. Från december till och med februari råder nordostmonsunen med mildare väder. Från mars till juni är vädret varmt och torrt. Från juni till september råder sydvästmonsunen, vilket innebär rikligt med regn. Slutligen råder det från september till december en period där nederbörden gradvis minskas.
Klimat: Varierar från tropiskt i söder till tempererat i norr.
6 kommentarer:
Mycket intressant inlägg! Jag ska notera boken för framtidaläsning.
Här är grått o jag ska just baka rulltårta.
Haen skön lördag!
Kram
/Ulla
Hej! Roligt att vi hamnat i en ny världsdel nu och jag hänger med till nästa stopp. Lärorikt och böckerna kan jag ju notera för framtida boktips. Toppen.
Önskar dej en mysig lördagskväll.
Kramis Birgitta
Vad du är duktig på att läsa. Och återger dina upplevelser så fängslande så att jag känner nästan att jag är med.:o)
Jag säger som de andra att jag lägge den till nästa bibloteksbesök.
Jag väntar med spänning till nästa land.
Ha en riktigt fin helg här är det Aprilväder. snö och regn ochblåst. Fy vad trist.
Kramen/Gunilla
Tack för ännu en läsvärd recension! Indien är ett land som fängslar mig, skulle gärna resa dit någon gång... Många kramar!
Tycker att ditt bokprojekt är så härligt. Skulle också vilja göra något sådant, men just nu räcker inte tiden till.
Ha en fortsatt bra helg!
Kram Ullis
Hej där! Din hemliga bokvän vill kommentera, men du tillåter ju inte anonyma kommentarer... Kan du göra det tillfälligtvis, tror du?
;-)
Skicka en kommentar