Varmt Välkommen till min blogg

Varmt Välkommen till min blogg! Här skriver jag om balkongodling, blommor, böcker, natur, hunden, pyssel, vardagliga ting, bak och mat mm.
Det skulle göra mig glad om du lämnade ett avtryck efter dig så att jag vet vem du är och att jag kan hitta till dig.

måndag 19 april 2010

Bokresan jorden runt del 9

Männsikornas jord av Pramoedya Ananta Toer
Utgiven på svenska 2003

Författaren är född 1925.
Denna bok utspelar sig på Java under 1890-talet.
Huvudpersonen är den unga Minke som är född i en förnäm javanesisk släkt.
Minke är intelligent och ambitiös, pratar holländska utan svårigheter och är skolad
i deras tankesätt på det holländska gymnasiet.
Han drömmer om framtiden som är riktad mot Nederländerna.

En dag blir han förälskad i Annelies som är dotter till en holländsk affärsman och hans javanesiska konkubin Mama.
Annelies blir utom sig när Minke inte kommer och hälsar på, Så Minke blir efter skicka till att komma och umgås med Annelies och blir lite senare erbjuden att även bo där.
Minke pluggar och på fritiden hjälper han en man att få arbete. Mannenär fin snickare som Minke skaffar olika arbeten till.

Minke mognar och börjar känna av skillnaderna och kolonisatörernas makt över folket.
Tack vare Mama och Annelies ovanliga familje situation förmår Minke att bejaka sin indonesiska identitet och sitt eget folks traditioner med all dess skönhet och möjlighet men även grymhet och vrede.

Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst om denna bok utan att göra den rättvis.
Det tas upp så många aspekter i denna bok som är en stor kärleksroman men även en tro värdig skildring utav det koloniserade Java under 1890-talet. Som har öppnat mina ögon som bara vill läsa mer...
Det mesta tas upp av svårigheter och även möjligheter. Kulturer ställs mot varandra och hyckleriet med att förkasta den enes tankesätt till att det holländska är allenarådande.

Kort sagt läs denna underbara bok för den innehåller ALLT. Boken är väl värd att ta sig tid med att läsa. Författaren har verkligen inblick i det mesta som sker. Jag kunde knappt släppa ifrån mig boken...
Denna roman är första delen i en kvartett så nu ska jag ta reda på vilken bok som kommer efter denna och om den finns på svenska.IndonesienHa ni sett vilken cykel som finns i Indonesien? Tyckte den var så fin så den får vara med.


Indonesien
Huvudstad Jakarta
Officiellt språk: Indonesiska
Republik
Självständigt ifrån Nederländerna erkänd ifrån 27 december 1949.
Folkmängd 239 900 000 världens 4:e mest folktäta land.

Högsta punkt över havet Puncak Jaya 5030 möh
Största sjö Danau Toba 1130 km2.
Indonesien består av 17 508 öar varav de största är Sumatra, Java, Sulawesi Borneo och Nya Guinea. De två sistnämnda är dock bara till hälften indonesiska. Flera av de över 17 000 öarna som utgör Indonesien, är bildade av vulkaniska berg , av vilka en del har mycket hög höjd, mellan 3000 och 5000 meter över havet. Bortåt 70 vulkaner är aktiva. Det omgivande havet är likaledes djupt med flera djuphavsgravar.

Landet utgörs dock huvudsakligen av kustligt lågland. Belägen mitt på skarven mellan eurasiska och indo-australiska kontinentalplattorna, drabbas området ofta av naturkatastrofer.
Arkipelagen är belägen mellan Indiska Oceanen och Stilla havet, söder om Sydkinesiska havet.Öarna ligger på ekvatorn varför klimatet är hett och tropiskt. Landet drabbas ofta av såväl översvämningar som torka.Endast omkring 6 000 öar är bebodda. Jorden har genom vulkanernas askregn blivit mycket bördig, och det tropiska kustklimatet leder till att nederbörden är god. En stor del av ytan täcks av regnskog, men skövling har lett till jorderosion.

Fossilfynd tyder på att öarna har varit bebodda av Homo erectus (Javamänniskan) redan för mer än en miljon år sedan. Homo floresiensis ("hobbitar") levde kvar på ön Flores fram till relativt nyligen, kanske 12-20 000 år sedan. Moderna människor (Homo sapiens) kom till regionen för 50-60 000 år sedan. Sannolikt rörde det sig om förfäder till Australiens aboriginer.

Det malajiska folk som utgör majoritet kom till området omkring 1000 f.Kr., och de idealiska odlingsförhållandena fick till följd att de utvecklade en avancerad risodling kring vilken städer, byar och kungadömen växte upp. Omkring första århundradet e.Kr. etablerades handelsförbindelser med Kina och Indien, varmed hinduism och sedan buddhism fick fäste i landet.
Indonesien har, efter Brasilien den näst största biodiversiteten i världen till följd av det tropiska klimatet, arkipelagiska geografin och sin enorma yta. Floran och faunan uppvisar en blandning av typiska asiatiska och australasiatiska arter.
Större arter som elefant, noshörning, leopard, tiger och orangutang, minskar drastiskt i antal. Det finns fortfarande större skogar där som möjliggör arternas fortlevnad, men dessa avverkas i snabb takt.
Med omkring 300 etniska grupper är den kulturella mångfalden i Indonesien märkbar, men modern indonesisk kultur är ofta en blandning av dessa etniska element.Ja det blev en hel del om Indonesien. Det är ett av många ställen på jorden som jag facineras utav. Vilket djur liv och västrike det är. Skulle gärna åka dit och se med egna ögon ur det är.
Ja drömma kan man alltid.Tjingeling//Tekla Maräng

9 kommentarer:

Katta sa...

Vilken spännande bok.Java skulle jag gärna åka till nån gång. Och den där cykeln är ju både rolig och snygg. Kram på dej, Katta

Livet på Sjögård sa...

Hejsan :)
Du har härlig blomplantering på din balkong (syftar på den med julrosen, jättefin).

Alltid lika intressant att läsa faktan om de olika länderna/ställena som du gjort på din bokresa!

gulle hexan sa...

kära takla marie:)
tack för fint boktips :)
kul cykel du visar...
din balkong är verkligen underbar!!

vi har satt ett äppelträd nu och eff vilar därunder...
det tog tid att få det gjort..
kram

Viola sa...

Älskar just dessa inlägg hos dig, kramen

NataljaOblonskaja sa...

Hejsan,
det verkar vara en innehållsrik bok du presenterar för oss.
Har åkt runt lite i indonesien och det är ett spännande och vackert land.
Att Homo floresiensis levde där för inte så himla länge sedan, sett ur evolutionstid, gör det extra spännande.
Ha det gott.
Camilla

Beatrice sa...

Ååh, den där boken skulle jag vilja läsa! Tusen tack för boktipset, jag ska skriva ner titeln på en gång.

Jag har också blivit förälskad i Indonesien, även fast jag bara sett en av alla öarna (Bali). Nya Guinea skulle jag också vilja besöka någon gång, och även Östtimor! När vi var på Bali såg jag ibland hantverk som kom just därifrån och det väckte mitt intresse.

Bali känns som min plats på jorden, jag älskar allt där: kulturen, historien, människorna, floran, maten m.m :-).

Ha en fin onsdag!

Många kramar
Beatrice

Prillig sa...

Spännande! Tack för alla tips!

Kram britt

Lyrans Noblesser sa...

Visst var den här boken överraskande bra, jag är själv glad att jag tog med den på litterturlistan :-)

violen sa...

Kan bara hålla med, intressant att få veta lite mer också här hos dig!