Varmt Välkommen till min blogg

Varmt Välkommen till min blogg! Här skriver jag om balkongodling, blommor, böcker, natur, hunden, pyssel, vardagliga ting, bak och mat mm.
Det skulle göra mig glad om du lämnade ett avtryck efter dig så att jag vet vem du är och att jag kan hitta till dig.

onsdag 31 mars 2010

Bokresan jorden runt del 7

Persepolis av Marjane Satrapi

Blev överraskade och lite tveksam när jag fick se att Persepolis var ett serie album.
Fortfarande tveksam så kastade jag mig in i seriens värld och fick efter ett par *serier* smak för det hela och tillslut gick det knappt att släppa i från sig boken.

Marjane Satrapi skriver och tecknar ner sin uppväxt i Iran, utan förskapet och tonåren i exil i Österrike, samt det trevande första vuxenåren i hemlandet
med en sådan entusiasm, skarp sinnighet och humor som gör denna bok så gripande och levande.
Historien börja 1979 det år då Shahen störtades och den islamistiska revolutionen segrar.
Ett nytt samhälle tar form men blir inte alls det radikala och liberala samhälle man hoppats på.
Man får *känna* hur Marjane har det i många och hemska ögonblick...
Och som sagt en bild är mer en tusen ord, så oj vad man får komma Marjane in på livet och känna in sig i diverse absurda situationer och även hjärtevärmande sådana.
Vissa situationer blir så hemska att man knappt orkar ta dom tills sig. Man får verkligen grepp om hur och vad en växande flicka får ta sig igenom i Iran.

En stark, modig och självutlämnande bok som är väl värd att läsas i ett bra utförande.
Vill ni läsa andras intryck av boken så gå in på reseledarens blogg Lyrans Noblesser tryck HÄR.


Lite fakta om Iran.




Det som slog mig medans jag läste Perserpolis var hur lite jag kände till Irans geografi.
Iran

Iran betyder ariernas land på persiska.
Fram till 1935 så hette landet Persien.

Huvudstad Tehera
Officiellt språk persiska
Republik
Folkmängd ca 70,4 miljoner

Iran är beläget på en högplatå med stäpper och utloppslösa sjöar eller saltträsk , i norr och väster bergskedjor. Även den inre platån genomkorsas av bergskedjor (70 procent av Irans yta upptas av bergskedjor). Den varierande geografin ger en mycket skiffdande väderlek med heta somrar och kalla vintrar i olika delar av landet.
Nederbörden är mindre än 300 mm/år i stora delar av landet; endast runt Kaspiska havet och längs de nordvästra gränsområdena regnar och snöar det mer, upp till 2 000 mm/år.

Klimatet varierar mellan extrem värme och extrem kyla. I inlandet kan det bli upp emot 50 grader under sommardagarna, men nätterna är svala. I bergstrakterna blir det nedåt −20 grader på vintern, medan det i kustområdena är mildare klimat. Det är vanligt med starka vindar, och i östra Iran blåser 120-dagarsvinden med 45 meter i sekunden på somrarna.

Karun: Irans viktigaste flod , som rinner upp i centrala Zagros och förenas med floderna Arvand och Khorramshahr.

De mer stora öknarna är: Dasht-e kavir, Kavir-e Namak och Dasht-e Lut.


Tjingeling//Tekla Maräng

2 kommentarer:

Cicci sa...

Vilket utförligt och intressant inlägg! Tyckte det var bra att du lagt ut bild från ett uppslag ur boken. Att jag inte kom på det själv! ;-)

Klara sa...

Av flera anledningar så läste jag denna bok och kände inget speciellt. Vet inte om det riktigt beror på boken eller på mig själv i lässtunden. Nåväl.

Är lite nyfiken på mer exakt vad det var som du fastnade för i boken; formen, innehållet, tonen.....? För visst kände jag då och då av den på något vis tragikomiska känslan som Marjane får till när hon som barn, med sina enkla och raka frågor och tankar möter/krockar med vuxenvärlden. Det var nog den största behållningen för min del.