Varmt Välkommen till min blogg

Varmt Välkommen till min blogg! Här skriver jag om balkongodling, blommor, böcker, natur, hunden, pyssel, vardagliga ting, bak och mat mm.
Det skulle göra mig glad om du lämnade ett avtryck efter dig så att jag vet vem du är och att jag kan hitta till dig.

tisdag 30 mars 2010

Boksafari i Afrika del 6

På min rutt genom Afrika har turen nu kommit till Kap Verde som är ett örike utanför nordvästra Afrika.

Herr Napumoceno Da Silva Araújos testamente av Germano Almeida.

Herr Napumocenos långa och utförliga testamente avslöjar plötsligt vid uppläsandet det mest häpnadsväckande saker...
I en småstad var den en må ligga så lever man ofta ett sådant liv som förväntas utav en.
Privata och kanske inte så smickrande händelser göms för andras blickar så gott det går.
Man åker ifrån ön och söker läkare.

Boken spänner ifrån när han kom ifrån São Nicolau som barfota grabb och klev i land på kajen vid tullen med en enorm nästan tom amerika koffert som bara innehåll ett fåtal persedlar och några få sparslantar i fickan tills döden oåterkalligen inträffade.

Med ömsint ironi och berättarglädje kommer man nära in på de människor som någon gång korsat Herr Napumocenos väg. Kap Verdes speciella samhälle får liv och man känner sig närvarande och kan riktigt känna blandningen mellan afrikanskt och latinskt värde.
Den muntliga traditonens omedelbarhet tas tillvara och skapar ett härligt flöde av humor och dramatik.Här är ett foto som visar stora delar av den stad; Mindelo där bokens innehåll utspelas.Några korta fakta om Kap Verde.


Kap Verde
Huvudstad Praia
rebublik
självständig ifrån Portugal 5 juli 1975
officiellt språk portugisiska
folkmängd ca 508 000 tusen


Kap Verde, formellt Republiken Kap Verde, är en stat på en ögrupp i Atlanten omkring 500 km väster om Cap Vert på afrikanska fastlandet. Den sammanlagda land ytan är lika stor som Gotland.

Öarna upptäcktes av portugiserna 1456. Innan de koloniserades av Portugal var de obebodda. Efter hand blev de handelscentrum för afrikanska slavar och senare en viktig bränsledepå för fartyg och flygplan.

Landet är mestadels bergigt och klippigt, djupt ärrat av erosion och vulkanisk aktivitet. Landet når, med vulkanen Pico på ön Fogo, en högsta höjd på 2 829 meter över havet.

Klimatet tillhör den semi-arida sahelzonen. Det är varmt året runt, men lite mildare än på afrikanska fastlandet. Nederbördsmängden är liten och oregelbunden och faller huvudsakligen under augusti-oktober. Den torra, dammiga vinden harmattan blåser med jämna mellanrum. Öarna är vulkaniskt och seismiskt aktiva. 1995 var det senaste utbrottet då tusentals människor evakuerades.Tjingeling//Tekla Maräng

3 kommentarer:

gulle hexan sa...

Glad Påsk kära tekla marie:)
tack så jätte!! för du talade om..när blodläge kommer som ljudbok..
det ska bli spännande..:)
kramar

Birgitta sa...

Tittar in för att önska dej en skön stilla vecka och ser att du fortfarande är ute på din jorden runt resa. Intressant att läsa all fakta om de olika länderna du besöker och få dina boktips.
Vill också ge dej en riktig stor påskkram.
Birgitta

Beatrice sa...

Tack för ännu ett bra boktips! Jag älskar att följa med på din bokresa genom Afrika :-).

Kap Verde är en plats som fångade mitt intresse för några år sedan, och i höstas föreslog jag H att vi kanske skulle åka dit i stället för till Asien igen. Men nej, det ville han inte höra talas om ;-).

Många kramar
Beatrice