Varmt Välkommen till min blogg

Varmt Välkommen till min blogg! Här skriver jag om balkongodling, blommor, böcker, natur, hunden, pyssel, vardagliga ting, bak och mat mm.
Det skulle göra mig glad om du lämnade ett avtryck efter dig så att jag vet vem du är och att jag kan hitta till dig.

fredag 8 januari 2010

*Ett ljus i mörkret*

Nu är det dags för 2010 års första två bokbetraktelser.


Ett ljus i mörkret av Agneta Sjödin.

Bokens huvud person är flickan vi firar som Sankta Lucia. Lucia föddes på Sicilien 286 eKr och hennes dramatiska liv är en hyllning till ljusets och kärlekens kraft.
Tidigt förstår hennes föräldrar att det är något speciellt med deras dotter, som verkar gå omkring och fantisera och prata med sig själv. I själva verket så pratar hon med sin änglar. Hon möter tidigt misären bland Syracusas fattiga tillsammans med deras hus slav som för övrigt även har tagit på sig ansvaret för Lucia utbildning sedan hennes fader har dött.

Lucia vet att kristna förföljs och hennes farmoder tycker inte om att Lucia ägnar sig åt sådant trams. Farmodern har stora planer på att gifta bor henne till ett så fördelaktigt parti som bara är möjligt. Lucia känner dock att hon inte kan gifta sig med denna förmögne Marcus så hon väljer bort rikedom och äktenskap för att hjälpa det fattiga och troende i Syracusa. Vilket inte ses eller toleras utav Marcus...


Sista resan skriven av Carsten Jensen

I boken Vi det drunknade fick vi träffa en hel radda av människor och så även glimtar utav
Carl Rasmussen från Ærø.
I denna bok har Carl Rasmussen fått huvudrollen och man får följa honom som liten grabb och vidare framåt i livet. Han vill inte följa i sin faders fotspår utan han vill ägna sig åt konstnärsskap. Vi mycket slit och lite tur kommer han in på konstakademin i Köpenhamn.
Helt oväntat väljer han att resa norrut efter sina studier och han reser till Grönland för att försöka fina inspiration och visst gör han det, för hans ungdoms Grönlandsresa ledde till hans genombrott som målare.
Han känner själv att han ändast vill måla vackra ting och upplevelser. Så med sina vackra målningar av fartyg, himmel och hav har konstnären Carl Rasmussen nått stora framgångar och kunnat skapa ett gott liv åt sig och sin familj i Marstal.

Men nu vill han göra upp med sin dragning till det idylliska, sluta måla väggprydnader och hitta tillbaka till konsten. Han beslutar sig för att resa till Grönland igen för att försöka finna inspirationen som fyllde honom när han var ung konstnär, men den här gången blir resan en skoningslös självuppgörelse. Sista resan är en ordkonstnärs lysande skildring av en bildkonstnärs kamp med sig själv, sitt liv och sina uttrycksmedel. Det som gör det extra intressant tycker jag är, att det är levande och verkliga händelser i Marstal med omnejd som det skrivs om med sådan värme. Det gör att jag gärna kan tänka mig att läsa fler böcker utav Carsten Jensen.


Önskar er en härlig januari helg//Tekla Maräng

4 kommentarer:

gulle hexan sa...

kära tekla marie,,,,:)
tack för fina boktips...

men du! är ett ljus i mörkret!! nämligen..
din blogg piggar upp..
så tack du lilla ljus

kram

Birgitta sa...

Hej! Trevligt att läsa om dina boktips. Jag förstår att din resa "jorden runt" kommer att bli intressant att följa.
Kul att du vill vara med i min utlottning.
Kram Birgitta

Blåbärs och smultronstället sa...

Kul med lite boktips. Agneta Sjödin var med på Let´s dance ikväll. Hon är så gullig. Hennes bok vill jag gärna läsa, har läst en tidigare av henne.
Ha en mysig helg!
Kram Susanne

Lilla My sa...

Är nog ett tag sen jag läste nåt men den inspirationen kommer väl också så småningom.
Ha en skön helg