Visserligen blev det bara en limpa bakad pga Bobo helt plötsligt fick ont i magen och
var tvungen att gå ut och rastas stup i kvarten. Som tur är så verkar det som att de magonda
har släppt.
Alla dessa ingredienser plus filmjölk behövs till Filmjölkslimpan som jag bakade.
Det är en snabb bakad limpa för den behöver ingen jästid.
För er som vill så kommer receptet här nedanför. Ni andra kan scrolla vidare för att läsa en bokbetraktelse.
FILMJÖLKSLIMPA
4 1/2 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
1 dl torkade fikon eller aprikoser
1 dl hasselnötter eller valnötter
1 dl russin
1 dl vetekross
1 dl rågkross Vill man inte köpa båda krossorterna så ta 2 dl av den du har.
1 dl havregryn
2 1/2 dl grovt rågmjöl
3 dl vetemjöl
1 dl krossade linfrön
1 dl solrosfrön
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 1/2 tsk salt
2 tsk brödkryddor.
Sätt ugnen på 200 grader
Blanda filmjölk och sirap i en bunke.
Hacka frukten och nötterna mycket grovt, blanda med russinen och alla de torra ingredienserna och rör ner i filmjölken.
Lägg ett bakplåtspapper i en avlång brödform så att pappret sticker överkanterna.
Fyll formen med smet och strö över lite havregryn och grädda i mitten av ugnen ca 45 minuter.
Här kommer en bokbetraktelse utav Karin Alvtegens thriller Saknad.
Huvud personen är Sibylla som sedan femton år tillbaka lever helt utanför det etablerade samhällssystemet. Som en av Stockholms många uteliggare överlever hon dag för dag, med allt hon äger och har i sin ryggsäck. Att skaffa mat för dagen och en tillräckligt avskild plats att sova på kräver hennes energi dygnets alla timmar. En stark, smart och uppfinningsrik kvinna – som Karin har tecknat med en stor respekt.
Boken handlar om relationer, psykologi, utanförskap, mod och medmänsklighet. Här finns människor och miljöer som känns verkliga. Ju mer man läser, ju mer vill man veta. Varför? Hur och vem? och jag blev överraskad.
En av Alvtegens bästa deckare.
Saknad har även sänds på TV för några år sedan.
Gillar man deckare så läs den, det är den värd.
Gillar man deckare så läs den, det är den värd.
jätte goda smörkakor.
Tjingeling//Tekla Maräng
17 kommentarer:
Det är roligt och enkelt att baka sånt bröd även om det är många ingredienser. Ljuvligt gott ser det ut att vara.
Och gissa om jag blev sugen på choklad nu :)
Gillar filmjölkslimpa, både med tanke på att den är god och att den går fort att göra (men ibland kan man ju undrar varför allt ska gå så fort) Boken har jag också läst, men visste inte att den gått på TV, det fick jag inte med mig. Bra bok, och jag håller med dig, tror att det var en av de bästa. Läste ett antal av hennes böcker nu i vintras. Kram
Den lät som att jag skulle tycka om den..Sparar receptet och prövar nån dag..Kram
Filmjölkslimpan ser så god ut. Du har så många goda ingredienser i. Ska spara det receptet.
Bokrecentionen hoppar jag över. Läser inte deckare.
Däremot ska jag låna Sirila män sökes. Kollade att den fanns på biblan.
Kramar till dej.
Birgitta
Vilket härligt bröd du bakat, tack för receptet, vi är nötallergiker, men det borde gå att utesluta dessa ingridienser... Kram!
Jag älskar grovt bröd och särskilt mjölk med filmjölk i! Ditt recept ska jag prova snarast! Kram från Maria
Men hej och hallå! Vad det var länge sedan jag "unnade" mej lite bloggtid..
Men vad fint du har fått på bloggen, härligt med boktips!
Själv har jag ju som sagt blivit student å läser ju något helt annat trots att jag känner ett enormt sug efter mina reaböcker....
Må bäst!
Kram å härligt att "vara tillbaka" i syberspace... *ler*
Ser att du har cavalier king charleshundar, stämmer det? Jag hade en ruby av denna ras en gång, jättefin och tuff som gillade att vara ute i skog och mark, sommar som vinter.
Du hade gjort så fint med rönnbär, nypon och kastanjer. Det är mysigt nu när man får tända ljusen och då är ju den orangeröda färgen perfekt.
Ha det!
Carin
Brödet ser gott ut.
Ha en bra kväll!
Hanna
Hoppas att Bobo är bra i magen nu. En sån macka med smör på....mmmm!
Hallå Teklamarängen, höstmys med bakning, det kan ju aldrig vara fel!
Tack för receptet, det ska vi prova.
Ha det bra
Marit
god afton kära tekla marie..:)
tackar så mycket för gott recept på limpa som ser saftig o matrik ut..:)
den boken verkar spännande..:)
kram kram
Åh, vad god limpan såg ut! Kom på nu att jag inte ätit frukost än :S
Ha d gott!
Kram Hanna
Tack för tipset på limpoan, den såg riktigt smaskig ut :-)
Rönnbär ja.. jag är helt galen i dom, de är underbara i färgen och symboliserar verkligen höst .
Hoppas att du får en superdag
KRAM
Pst: Jajjamensan den boken gillar jag med, men hade missat helt att den gått på TV.
Hej!Det lät gott det där receptet. Har ett liknande med fil fast då har man bl a vetemjöl och rågsikt tillsammans med fil och lingon. Brukar baka den till jul. Kommer att lägga ut den senare på bloggen. Får testa ditt recept oxå.
Kannan har jag köpt av Sanne som har bloggen shabbychic & lantligt, hon har en butik, tryck på länken i hennes blogg. Hon finns med i min blogglista.Kannan kostade inte mer än ca 160-180,- tror jag...är ett tag sedan jag köpte den.
Ha de gott Kramiz Britt
Jag ger upp om tanken att baka bara av att läsa ingredienslistan. Jag är så himla lat när det gäller att baka. Trist att jag inte får motivationen för jag skulle så gärna vilja...
Tack för ditt erbjudande men samma dag kom grannen upp med boken o sa -"du MÅSTE bara läsa den här" så nu har jag ett eget ex. Men jätte tack!!!
Alvtegen e ju också en favo. som jag måste ta upp tråden på igen...
...låter gott med nybakat,ska nog prata snällt med maken idag...
Kramis!
<;D
Skicka en kommentar