Varmt Välkommen till min blogg

Varmt Välkommen till min blogg! Här skriver jag om balkongodling, blommor, böcker, natur, hunden, pyssel, vardagliga ting, bak och mat mm.
Det skulle göra mig glad om du lämnade ett avtryck efter dig så att jag vet vem du är och att jag kan hitta till dig.

lördag 3 oktober 2009

*Primtalens ensamhet* och pyssel

Idag är det ett riktigt inne sittar väder, om det nu någonsin är inne sittar väder för hundägare.
Molnen hänger så lågt att dom kan trilla ner och rätt som det är så fälls lite regn.
Själv är jag på totalt osocialt humör och sitter här vid datorn med en kopp kaffe och ett täntljus och försöker komma på ett inlägg som någon mer en jag själv skulle vilja läsa. Nu återstår det bara att se om jag lyckas med det eller inte.

Såg ni gårdagens Skavlan på TV 1? Jag såg det och blev väldig fascinerat utav Jill Bolte Taylor som fick en stroke 1996 och det tog henne åtta år att bli frisk och få tillbaka sitt liv. Nu har hennes bok Min stroke kommit ut på svenska. Hon pratade mycket om hjärnhalvornas olika betydelser och genom att tvingas använda sin högra hjärnhalva insåg hon att vi människor kan tillgodogöra oss de känslor av frid och välbehag som den vänstra halvan gör sitt bästa för att trycka ner. Så den boken vill jag läsa!
Håller som bäst på att läsa denna underbara roman utav Paolo Giordano, Primtalens ensamhet.
Det är endast ett fåtal sidor kvar för mig att läsa. Denna bok är hans första roman.
Han har fått Italiens förnämsta litterära pris Premio Strega 2008. Vilket jag mycket väl kan förstå.
Boken handlar om Mattia som är en överintelligent kille med en förståndshandikappad tvillingsyster, Michaela som han ständigt får försvara och ha i släptåg.
Alice är en flicka som liksom Mattia bär på en mörk hemlighet och dom två träffas på en tonårsfest.
Primtalens ensamhet är verkligen en roman som inte lämnar mig oberörd. Det är en
psykologiskt laddad berättelse om lojalitet, vänskap och kärlek mellan två unga människor och något frånvarande/oförstående föräldrar.

Här kommer ytterligare en bok som jag nyss läst ut. En styvmors dagbok av Fay Weldon. Fay Weldon har en lång författar karriär bakom sig. Men här i Sverige är hon lite bortglömd dom senaste åren, tyvärr.
Boken handlar om Sappho, ung begåvad manusförfattare, som gift sig med nitton år äldre änklingen Gavin och blivit styvmor till hans två barn.
För att undvika en gruvlig konflikt med sin styvdotter lämnar Sappho sina dagböcker i sin mors vård, med uppmaningen att INTE läsa dem. Vilket modern Emily naturligtvis gör, hon är Freudiansk psykoanalytiker och tar uppmaningen som en invit. Därtill diskuterar hon innehållet med sin Jungianske granne och älskare (eller nja, kunde ha varit om han använde viagra).

I de klassiska sagorna är det barnen det är synd om, de som drabbas av den elaka styvmodern. Weldon ser förbi detta och skapar en skräckinjagande styvdotter med total makt över sin far. Med intelligent humor driver Fay Weldon med psykoanalysens olika riktningar. Men mest av allt är det en klok, övertygande och engagerande berättelse om ett modernt familjedrama, skriven med författarens typiskt sardoniska touch. Väl läsvärd och jag hoppas att vi i och med denna bok får se mera svensk översatta böcker utav Fay Weldon.


Har pysslat lite. Gjort några stycken hjärtan utav nypon som jag lagt och hängt lite här och där.
Det syns inte speciellt bra på denna bild men jag har lagt in rönnbärskvistar i lycktan.


Bundit ihop en krans med nypon, chili, rönnbär och några gröna bär som jag köpte i blomsteraffären.

Hoppas att Ni har det gott i detta höstväder under första helgen i oktober.

Kramar//Tekla Maräng
Ps såg i kommentarerna efter förra inlägget att det inte bara var jag som gillade den irländska ljungen. Säg till era lokala blomsterhandlare att ni är intresserat utav den så börjar det säkert att odlas mer till kommande år.

14 kommentarer:

Susanne sa...

Nej det är inte ens ett hundväder! Här är det riktigt ruggigt idag..Blåsigt o regnigt,,inte ett väder ,man blir frisk av precis..ja jag såg Skavlan men missa början men såg det mesta av henne..Så vansinnigt intressant ang våra hjärnor,så den boken skulle jag gärna vilja läsa..Annars tycker jag alltid han har bra program ett av dom få "Underhållnings" program som går på tv..
Ha nu en riktigt skön och avkopplande Lördag..Kram Susanne

peppan sa...

Så fin krans du gjort, alla här i bloggvärlden är så pyssliga. Jasså ni har samma tråkiga väder. Just nu är jag inne i en perod då jag inte har lust att läsa. Det blir mest ljudböcker, men tack för tipsen. Jag skickar restena av middagen via datan, Hi hi.

mitt skärgårdsliv sa...

Sån underbar fin krans du gjort!! Ha en riktigt trevlig helg, trots vädret :)

Beatrice sa...

Men du vilken fin krans du gjort! :-) Det är så höstigt vackert med nypon, rönnbär och liknande.

Jag önskar att jag hann (eller orkade) läsa en bok mellan varven, men vi åker snart bort så då kanske det finns tid :-).

Kram och ha en fin helg!
Beatrice

hemma hos lilla mej sa...

Vad gulliga hjärtan av nypon.Men vilken härlig och underbar krans-Ja den gillade jag.Vad duktig duhar varit.Ha en mysig kväll kramizar ~~~~RITA~~~~~.

Therese sa...

Vilken kreativ dag, älskar din krans, den är så fin!!! Och ser så proffsing ut, det gör dina nyponhjärtan med, iaf om man jämför med mina hihi. Och som vanligt får du en nyfiken på nya böcker/författare - Tack för det! Kram

Widénskan sa...

Hej Vännen!!!

Ja det har vart alldeles för mycket.. inte orkat ta mig för någonting utanför arbete & familj.. Piss. Men men nu är jag på banan..
Vad tråkigt med din vän, jag vet hur det känns.. superjobbigt! Vi tog bort vår förra hund för 2 år sedan. Jag var helt nere ..
*kramar om*

Vilken FANTASTISK krans!
KRAMAR

Birgitta sa...

Hej! Vilket fint hjärta du gjort och de andra dekorationerana är också läckra. Förstår att du hängt med näsan över en bok hela dagen. Här har vi också haft busväder och jag har bara gått mellan huset och vävstugan ett par gånger idag. Det räckte för mej.
Nu hoppas jag att du får en skön och trevlig helg.
Kram Birgitta

promenader på landet sa...

Tack snälla du för boktipset om stroke. Min mamma fick en stor stroke för en månad sedan och ligger på sjukhus så jag tar tacksamt emot all läsning om denna hemska,tråkiga men kanske lite hoppfulla sjukdom. Må så gott! Stor kram från Maria

Golden&Vitt sa...

Hej på dig, så vackra kransar och höst pynt du gjort, måste hålla med om att den irländska ljungen är fantastiskt vacker! Måste leta efter den .

Alltid bra med boktips, men jag är ju såå tråkig, läser bara spännande romaner/thriller..suck har försökt flera gånger på lite annat men men...
Ha en fortsatt trevlig helg/annika

Prillig sa...

Vilken underbar höstkrans!

Ha en skön kväll.

Kram britt

~~♥ Mamma Millan ♥~~ sa...

Såå vackra kransar..både nyponhjärtat o den andra!!!

ja usch vilket buuusväder..regnet har STÖRTAT ner här idag!!!!!

kramis Milis ♥

Marie sa...

Böcker, höstfärger, stearinljus...jag detta är höst på sitt bästa. Kram och fortsätt att njuta av hösten på alla möjliga sätt.

♥ cloudberrie ♥ sa...

Vad mycket fint höstpyssel du har gjort! Gillar både dina krans och det fina höstarrangemanget.

Nu gav du mej nya boktips, TACK! Jag är inne i ett "lässtimm" just nu.

Förlåt att jag inte antagit utmaningen! Försökte mej på att skriva den, men jag kände mej bara fånig...så jag gav upp. Jag tackar för att du tänkte på mig och ville utmana mig.

KRAM från Eva