Varmt Välkommen till min blogg

Varmt Välkommen till min blogg! Här skriver jag om balkongodling, blommor, böcker, natur, hunden, pyssel, vardagliga ting, bak och mat mm.
Det skulle göra mig glad om du lämnade ett avtryck efter dig så att jag vet vem du är och att jag kan hitta till dig.

torsdag 18 februari 2010

Boksafari i Afrika del 2

Nu har jag kommit ifrån Algeriet och hamnat i Egypten. Jag har tänkt att resa ifrån norr till söder på mitt Boksafari, men böckernas ankomst till mig kommer att få styra exakt hur resan blir till slut.
Jag både lånar på bibliotek och köper ifrån bokantikvariat.

Midaqq-gränden av Naguib Mahfouz

Vilket myllrande härligt person galleri som finns i denna bok och man får verkligen tid till att lära känna dem alla.
Mitt punkten i hela berättelsen är ju Midaqqgränden och dess kafé.
Kirshas kafé där möts och skiljs man åt i en aldrig sinande ström.
Historier berättas om allt och alla, skvaller sprider sig.
Barberaren Abbas, som bär på en dröm, att en dag vinna den vackra Hamidas hjärta. Bageri gesällen Zita ger sig ut i natten för att göra fattiga människor till krymplingar så att de kan försörja sig som tiggare.
Ja det finns många fler färgstarka personer att lära känna i denna bok.Man riktigt känner stämningen och miljön är mycket levande beskriven.
Ett fel har boken den tog slut för fort.
Boken kommer att tillhöra mina favorit böcker.


Lite fakta om Egypten.

Arabrepubliken Egypten

Vid floden Nilen utvecklades en av världshistoriens första civilisationer.

Huvudstad Kairo
Republik
Officiellt språk: Arabiska
Folkmängd ca 83 miljoner
Nästan hela Egyptens befolkning bor på endast 3% av landets totala landarea. Befolkningen är främst bosatt längs med Nilen.

I landet råder ett ökenklimat med heta, torra somrar och mildare vintrar. Det förekommer regelbundna torrperioder. Jordbävningar är vanliga, liksom översvämningar och jordskred. Sandstormar är också vanliga och ibland förekommer under våren en speciellt het sandstorm som kallas Khamsin.

Egypten inkluderar också delar av Sahara öknen och Libyskaöknen. Öknarna kallades "röda landet" i uråldriga Egypten, och skyddade landet från hot från väst.


Ja då ska jag bara ge mig iväg till nästa land som blir Tunisien.

Tjingeling//Tekla Maräng

5 kommentarer:

Therese sa...

Tack goa du för att du tänker på mig, men kanske framförallt för detta inlägg, som förgyllde lite av min tid - för i ärlighetens namn går vi varandra redan på nerverna här hemma... tassar omkring och väntar utan att ta oss för något vettigt. Måste ut och ta lite luft, köpa en tidning och kanske hyra en film så vi får något att roa oss med...

Viola sa...

Ett härligt bokinlägg igen, det uppskattar jag verkligen, den här boken skulle jag verkligen vilja läsa..den är redan uppförd på den där listan på böcker som jag vill läsa...kram

Birgitta sa...

Hej! Jag gillar din jorden runt resa med böcker och fakta om länderna. Inte visste jag att det bodde så mycket folk i Egyptien.
Roligt att du vill vara med i min tävling och jag förstår att du gärna vill ha en löpare till! Fast grytlappar i stil med löparen vore väl fint.
Kramis Birgitta

Anonym sa...

Hejsan!
Tack för din kommentar inne hos mig.
Men vilken spännade bok, nu vill man ju läsa.
Har du varit i Egypten?
Jag har....det var kul!
Jag simmade och rörde vid en vild delfin, det var häftigt!
Ha en underbar helg!
Kram Bodil.

Bitte sa...

Vad härligt med en ny bokrecension, jag ska lägga den där boken på minnet.

Egypten är ett land som jag alltid drömt om att besöka. Tänk att få se pyramiderna och all SAND i verkligheten... det vore häftigt! Det är kul att du skriver lite fakta om länderna också, för man märker att det är mycket som man inte vet! :-)

Ha en fin helg!

Många kramar till dig
Beatrice