Varmt Välkommen till min blogg

Varmt Välkommen till min blogg! Här skriver jag om balkongodling, blommor, böcker, natur, hunden, pyssel, vardagliga ting, bak och mat mm.
Det skulle göra mig glad om du lämnade ett avtryck efter dig så att jag vet vem du är och att jag kan hitta till dig.

tisdag 23 februari 2010

Boksafari i Afrika del 3

På kvinnans sida av Giséle Halimi

Boken kanske inte riktigt hör hemma i Tunisien på ett sätt efter som det mesta av innehållet berör Frankrike och kvinnofrågor i stort och aborträtt i synnerhet.

Men Gisèle är född i Tunisien och växte upp där med sina föräldrar och syskon.
Hennes egen vilja av att få studera och tillskansa sig kunskap var stark. Medans hennes bror fíck hela familjens uppmärksamhet samt ekonomiskt bistånd för att kunna studera
(han hade dock inte riktigt *det* som krävdes för att lyckas i sina studier) så fick Gisèle jobba extra och kämpa för att få tid och råd att studera.
Hennes familj måste ändock på något sätt ha varit öppen som lätt henne flyga iväg till Frankrike. Visserligen var det ingen som trodde på att hon skulle ha råd och att hon skulle få tillstånd att lämna Tunisien för att få studera vidare i Frankrike. Men plötsligt så en dag så var alla papper klara.


Gisèle säger lite i boken att hennes syster nog fick det lite svårare en henne att växa upp i familjen och blev mera övervakad för att inte göra om storasysterns i familjens ögon misstag att studera.
Boken visar hur hon ur totalt socialt underläge kämpar sig upp för att bli en av Frankrikes skickligaste advokater. Starkt. Engagerat. Modigt.

Några korta fakta om Tunisien.Tyckte att dom har så snyggt stadsvapen så det fick komma med på bild.
Huvudstad Tunis
Officielt språk; arabiska och franska
Republik
Självständigt ifrån Frankrike 20 mars 1956
Ca 10 miljoner invänare
Afrikas nordligast belägna land där det odlas apelsiner, oliver och vete.

Staden Karthago grundades under det åttonde århundradet f.kr. av bosättare från Tyros, i dagens Libanon . Enligt legenden, återberättad i det romerska nationaleposet Aeneiden, grundades staden av drottning Dido. Bosättarna i Karthago förde med sig sin kultur och religion från fenicierna och kananéerna.

Högsta punkt: Jebel ech Chambi 1544 meter över havet. Lägsta punkt: Shatt al Gharsah, 17 meter under havet.

Södra delen av Tunisien råder ökenklimat och i norr är det ett medelhavsklimat med milda, regniga vintrar och heta, torra somrar.
Tjingeling//Tekla Maräng

4 kommentarer:

Therese sa...

hi, hi vad bra att du sprutar ur dig inlägg, det är som om du visste att jag med glädje slukar dem i denna tristess jag befinner mig i för tillfället ;-) Så stort tack vännen! <3

Birgitta sa...

Oj vad inlägg det kommer här. Men roligt att du är på alerten igen. Cykeln är nog säkraste färdmedlet just nu. Jag tog bilen (har ju 2 mil till tätorten) på vinterväg, men det var bra skrapat. Mattan jag vävt har två gröna nyanser, beige och lite ljustljustgult. Jag vet att det gröna ser blått ut på skärmen. Det är så vanskligt med färger. Panelgardin har jag varpat redan och så vill jag ha upp något i andra vävstolen också. Har en del beställningar på hög, som jag betar jag nu. Men idag är jag trött så då tar jag det lugnt. Får nog för mycket medicin nu, blodtrycket var bara 100/60 idag. Får se vad de hittar på med det.
Ska kolla lite på tv snart. Brukar titta på masterchef på tv8. Rätt roligt att se hur de lagar mat och tävlar. Är proppmätt efter ärtsoppan och semlan. Hundarna fick dela på halva. Men de ska ju också ha något gott i sej. Du vet ju hur det är. Det fortsätter snöa här.
Ha det!
Kram Birgitta

Hemma hos Bröderna Bus sa...

Vilken härlig header du har sixat. Den lyser verkligen upp en sån här kall trist dag. Minus 37 grader, lite väl kallt tycker jag. Härligt med din bokresa tror att jag rymmer med en sväng. Kram kram

Katta sa...

Tunisien skulle jag kunna tänka mig att åka till. Vilken fart du läser i själv brukar det ta tid innan jag kommer igenom en bok tror inte jag riktigt får ron som behövs, ska se om jag hittar en bok till min resa nu i allafall. Kram Katta