Varmt Välkommen till min blogg

Varmt Välkommen till min blogg! Här skriver jag om balkongodling, blommor, böcker, natur, hunden, pyssel, vardagliga ting, bak och mat mm.
Det skulle göra mig glad om du lämnade ett avtryck efter dig så att jag vet vem du är och att jag kan hitta till dig.

fredag 3 september 2010

Boksafari i Afrika del 12

De ännu inte födda av Ayi Kwei Armah utgiven på svenska 1984

Korruption och åter korruption som omfattar alla.
I Ghana bestämmer sig en ung och idealistisk järnvägstjänsteman att aldrig ta emot mutor.
För det flesta och inte minst hans familj tycker att det är ett idiotiskt beslut, som gör att det ställs utanför gemenskapen och de sociala livet.
Hustrun och barnen ser avundsjukt hur vänner och bekanta får extrainkomster.
Hans svärmor är på honom så fort det ser varandra.
Hederligheten ses som en socialsynd och en fördärvlig form av egoism.

Boken som är skriven på 60-talet skildrar besvikelsen på den första demokratiska valda regeringen. Hur bristande dess förmåga att genomföra förändringar i det självständiga Ghana.

Tycker boken är svår att komma in i och budskapet är så svart, men tillslut så *tar den sig*. Ingen bok som jag skulle kasta mig över igen.

Förändringar av A. A. Aidoo

Jag har även läst denna bok som jag tyckte mycket om. Ser framemot att läsa mer utav denna
författare. Tyvärr har jag lämnat tillbaka boken till biblioteket och försnillat bort det jag har skrivit om den. Men bra var den.

Ghana

Huvudstad Accra
Republik
Officiellt språk engelska
Folkmängd: ca 23,4 miljoner
Självständiga sedan 6 mars 1957
Ghana var en av de första afrikanska staterna att uppnå självständighet från Storbritannien år 1957, namnet Ghana valdes för den nya nationen för att reflektera det antika Ghanariket som en gång i tiden sträckte ut sig över stora delar av västra Afrika.
Ordet "Ghana" betyder "Krigarkonung".
Klimatet är tropiskt, men längs den sydöstra kusten och i norr är det torrare än i övriga landet. Mellan januari och mars blåser ibland den heta, sandmättade harmattan-vinden. Det förekommer längre torrperioder.
Några av Ghanas miljöproblem är avskogning med åtföljande jorderosion, tjuvjakt på de vilda djuren, vattenföroreningar och brist på färskvatten.
Naturtill gångar är guld, timmer, mangan, gummi, fisk, vattenkraft och industridiamanter.


Trevlig helg//Tekla Maräng

2 kommentarer:

hemma hos Bus sa...

Du reser och reser och det är tur det för då kan man ju hänga med och lära sig lite :P
Om du vill kan jag kolla efter en sån "ask" som Therese köpte men jag är lite osäker om dom finns kvar. Jag ska ev ner till Nynäshamn lite senare i höst så då kunde vi kanske ses nånstans. Ha det bra. Kram

Therese sa...

Ha ha skulle just skriva att jag med hjälp av mamma bus ev kan fixa en låda till dig om du skulle vilja :-D Så bara att höra av dig så ordnas det på nått sätt! Å tack för ytterligare en safari tripp <3 Kram