Varmt Välkommen till min blogg

Varmt Välkommen till min blogg! Här skriver jag om balkongodling, blommor, böcker, natur, hunden, pyssel, vardagliga ting, bak och mat mm.
Det skulle göra mig glad om du lämnade ett avtryck efter dig så att jag vet vem du är och att jag kan hitta till dig.

måndag 28 juni 2010

Boksafari i Afrika del 10

Repslagaren av Jean Pliya
(utgiven på svenska 1996)
Bokens huvudperson Trabi är en ung välutbildad och entusiastisk anhängare utav viktorismen, den ideologi som med militärisk makt styr regimen i hans västafrikanska hemland sedan några år tillbaka. Trabi innehar en betydande post i parti toppen i staden.
En dag på väg hem i mörkret så stoppas han utav en av sina vänner som berättar att han riskerar dödsstraff för högförräderi.
Utan att få med sig speciellt mycket så flyr han iväg genom mörkret på sin motorcykel mot gränsen i norr.
Efter att ha skadats sig så kommer han till en by i hemlandet strax innanför gränsen.
I den lilla byn så verkar det som om tiden stått stilla i hundratals år.
I byn är viktorismen närvarande som en förbryllande och oroande makt.Som dom försöker att förstå med hjälp utav varandras tankar och erfarenheter.
Bybornas främsta kontakt med omvärlden är den radioapparat som barberaren äger...
Trabis tidigare värderingar ställs på huvudet.
Hans kontakt med byborna gör att han får många ny vänner.
Kissa och hans lekkamrat Marouk gör sitt yttersta för att Trabi ska trivas och må bra.
Trabi träffar åldermannen och blir vän med honom.
Ja man får helt enkelt lära känna en hel by i deras strävan av att göra mat, odla,
försöka att förstå sig på omvärlden, bevara seder och bruk och hålla gamla traditioner vid liv. Även kärleken är med och förvirrar Trabi ordentligt. En av dom bättre Afrikaböcker jag
hitintills läst.


Lite om Benin

Benin
Huvudstad Porto -Novo(officiell), Cotonou (regeringens säte)
Republik
Officiellt språk: franska
Självständigt ifrån Frankrike 1 augusti 1960
Folkmängd ca 8,5 miljoner
Benin, formellt Republiken Benin, före 1975 Dahomey, är en stat i västra Afrika vid Guineabukten. Benin har en kort, sandig kustremsa (121 km ) mot Guineabukten i Atlanten.
Det historiska kungadömet Benin, med sin blomstringstid under perioden 1400-1600 och låg i vad som i dag är östra Nigeria.
Benin sträcker sig mellan floden Niger i nordöst och Beninbukten i söder. Landet är relativt platt. Majoriteten av befolkningen bor längs de sydliga kustslätterna där landets största städer ligger. Den nordliga delen av landet består främst av savann och halvtorrt högland. Ouéméfloden flyter längs med landets mitt.
Den största staden är Cotonou. Namnet kommer av fonspråkets fras "ku tɔ nu" ("vid de dödas sjö"), vilket syftar på den intilliggande lagunen. Detta refererar till tron att stjärnfall representerar nyligen avlidnas själar som faller till efterlivet. Det sägs att då staden grundades reflekterades ljusen från byn Ganvié på andra sidan lagunen i vattnet, vilket såg ut som fallna stjärnor i lagunbottnen.
Staden Ouidah är voodooreligonens andliga huvudstad och går lokalt under namnet "Glexwe".
Klimatet är tropiskt. I södra Benin är det varmt och fuktigt, i norr halvtorrt. En varm, torr, dammfylld vind (harmattan) kan påverka landets norra delar från dec till mars.
Tjingeling//Tekla Maräng

Inga kommentarer: