Varmt Välkommen till min blogg

Varmt Välkommen till min blogg! Här skriver jag om balkongodling, blommor, böcker, natur, hunden, pyssel, vardagliga ting, bak och mat mm.
Det skulle göra mig glad om du lämnade ett avtryck efter dig så att jag vet vem du är och att jag kan hitta till dig.

torsdag 30 juli 2009

Fåfängan

Idag på eftermiddagen fick jag för mig att en utflykt behövde göras för att muntra upp både mig och mina ungdomar med. Så vi trotsade vädret som definitivt inte kunde bestämma sig om ut i fall att solen skulle få segra eller ej. Så här med facit i hand kan jag säga att solen lös med sin frånvaro...
Turen gick till en av Stockholms högre berg beläget längst ut på östra delen utav Södermalm.
Där uppe ligger ett helt underbart belägget fik med en oslagbar utsikt över Stockholms vatten inlopp.


Det borde gå att klicka upp bilderna för närmare granskning.Ordet Fåfänga har i Sverige använts om ofruktbar mark där det är fåfängt att odla.
I Stockholm har ordet fått en speciell innebörd och betecknar *lusthus på berg med vidsträckt utsikt*. Båda ordalydelserna passar för Fåfängan i Stockholm.


Vy mot Djurgården och Gröna LundVy över Skeppsholmen och till höger även Strandvägen.Här finns det bevis för att vi trivs även på våra vattenvägar. Djurgårdsfärjor, *hop on hop off turer* och privatbåtar i en salig blandning. Det är detta som verkligen får mig att älska min stad.


Ja jag fick mitt lystmetä tillgodo sätt idag i alla fall när det gäller att SE på båtar.


En gammal trotjänare puttrar fram strax utanför Biskopsudden på Djurgården på väg in till Strömkajen.

Om ni jämför detta fik med Lyran så märks det väl att jag gillar högt belägna ställen med vid utsikt över land och sjö. Det var några år sedan jag var här sist och då var det nästan lite shabbigt och nergånget, men nu var det snyggt nybyggt (smälte väl in med det övriga) och gott fika och dryck med tilltugg fanns att välja på. För den som vill se mer så tryck HÄR så kommer ni till hemsidan för Fåfängan. Ha det gott//

onsdag 29 juli 2009

Nytt till balkongen

I söndag den 26 juli så fick jag ett infall och åkte iväg till Zetas för att få inspiration, ny luft under vingarna och kaffe. Först tänkte jag *lönehelg*, men det var alldeles lagom med folk. Efter att ha suttit på förmiddagen hemma vid och kryssat för tänk bara inköps objekt i min älsklingskatalog alla kategorier så var jag väl förberedd för drabbning. Jag vet att jag har hur svag karaktär som helst i dylika affärer det är bara att erkänna, därför brukar jag lyckas bäst om jag har en lista att gå efter.
Först strosade jag runt med en växtkärra efter mig och plockade i lite av varje, nu luras jag, mycket av varje ska det vara.
Så tog jag mig samman och gick och köpte en cappuccino och en laxsmörgås som jag satt länge och njöt utav, medans en galen förhandling inne i mitt huvud på gick för fullt. Lite av snacket gick; DU har ju BARA en balkong och det är gott att äta annat än örter till middag. Ja ni förstår själva hur jag har det.
Vilket resulterade i att en hel del blev bort plockat och en del annat till kom.

Tänkte vissa lite före bilder, mitt- i- mellan bilder och nutids bilder.
Först ut kommer min hörna med västersolen lysande på sig 27 april 2009

Samma hörna den 8 juni 2009


Så här ser hörnan ut nu. Som ni ser har mitt växthus och rabatt eterneller fått flyttat på sig till förmån för Silver ax (det mörk gröna spretande, höga växten till vänster) min pion har fått komma ner i denna kruka också där jag hoppas att den skall vilja övervintra. Också sist men inte minst en häng variant av dubbelblommande doftande vita petunior. Det var doften som gjorde att dom fick följa med hem till mig.

Här kommer min lilla korgbalkonglåda fotad den 8 juni.Inte så stor förändring alls mer en att penseérna har åkt in på grannens balkong och två sorter av pelargon har planterats dit. Så att det är tre pelargoner och en heliotrop.
Faktiskt inget ny köp ifrån Zetas här. Här står en av rabatt etternellerna, där pionen stod förrut.

Så min balkong låda längst i öst solens sken den 21 april 2009

Som blev min barnkammare i år. Här ett samilsurium av blommor den 8 juni tills nyss.

Efter turen till Zeta så blev den så här! Från vänster knappt i bild sitter ett sommarljus, sedan kommer något som började på silver... (minnet är kort och lappen ej med hem) så någon brunröd blomma samma där, så kommer brokbladig revsuga som har suttit där och frodats sedan gullvivorna fanns, så kommer ett sommarljus till som har suttit här i barnkammaren också en vit
mårbacka pelargon som knappt syns bakom Rosenskäran som sitter i en stor kruka framför.

Jodå jag råkade köpa flera blommor med mig hem och om det kommer det mer om i ett annat inlägg. Tänkte nog även ha en liten utlottning om ett tag med saker bland annat ifrån just Zetas,
kan det vara något?
Ja, nu har det blivit två inlägg i dag så nu återstår endast att sätta igång med en bloggrunda och hälsa på hos ER mina vänner och se vad ni har hittat på sen sist.
Men först skall mina vänner Bobo och Yuna rastas...
Tjingeling// Tekla Maräng

Länge sen sist

Ja, kära vänner det har varit tomt med blogginlägg och kommentarer ifrån mig ett tag nu.
Jag önskar inte min värsta fiende, vem nu det skulle vara att åka på denna seg dragna virus.
Något så segt och långdraget var det längesedan jag råkat utför. Det värsta är att den ilskna febern bara dyker opp igen rätt som det är när man tror att nu är jag väl ändock frisk och bara degig i hela kroppen för det är ju bara att konstatera att ojoj vad sådana här basilusker tar på hela kroppen och för att inte tala om orken. Vart har orken tagit vägen?
Är det någon som ser min ork så snälla skicka hit den genast.
Så nu provar vi och kör igen.

Här ser ni vad man kan drömma konstigt när man har feber.

Drömmarna bör nog tolkas som desperat längtan till havet, eller?

Kram Tekla Maräng

fredag 24 juli 2009

Calle Larsson och tomater...

Måste börja med att tacka för en fin utmärkelse som jag fick nu i veckan utav bloggen Hemma hos Bröderna Bus.
Den kom verkligen en sådan dag som inte änns borde få finnas, när man är som skörast och knappt orkar få i gång datorn, inget annat heller för den delen utan man gör sig bäst i detta fall i sängen. TACK snälla mamma Bus för att du förgyllde den dagen åt mig. Jag vill ge den vidare till alla som känner att dom vill ta den med sig och som stöttat och kommit med glada tillrop och varma innerliga önskningar att jag ska bli frisk. Varsågoda!


Ska bli frisk, precis. Alltså jag är inte frisk än, ögonen är bara kletiga på natten och jag hör bra på ena örat, men det andra är total dövt, hör inte änns när jag sätter telefon luren intill örat.
Men idag har jag för första gången vågat/orkat mig ut genom dörren. Så med *kokta spagetti* ben och yrsel pga örat så tog jag bussen till Farsta Centrum, en busstur på ca 20minuter hemifrån mig. Min destination var till Biblioteket där en bok som jag beställt hade kommit in för avhämtning.
Och det var inte vilken bok som helst utan Käre Calle Larsson; breven, prinsen och de berömda verken. Som många av er redan har förstått så här jag helt fängslad och mycket betuttad i både Carl och Karin Larsson.
Apropå betuttad så har jag helt enkelt stulit det utav Lilla Eken på hennes blogg Little oaktree. Tycker att det är ett så härligt ord som nog används lite för lite numera.
Betuttad matchar till 100% ordet förtjust, betuttad matchar till 90% med ordet betagen och betuttad matchar till 80% till ordet förälskad. Ville ni inte veta det så gör ni det nu i alla fall.
Tillbaka till boken Käre Calle Larsson, så är det en sammanfattning av Carl Larsson utställningen som nu under våren har visats på Prins Eugens Waldemarsudde här i Stockholm. Vilka verk och så roligt att i lugn och ro få läsa korrespondensen mellan Prins Eugen och just Calle. Har tagit ett foto på boken tillsammans med Bobo för att ni skulle se hur stor boken är.

Boken kånkade jag omkring med under ena armen medans jag shoppade loss på Farsta torg.
För Er som inte är så insatta i Farsta torgs utbud så kan jag kort säga att där säljs allt inom frukt och grönt samt växter till ett otroligt bra pris och bra kvalitet dessutom. Så hem kom jag tillslut med auberginer, avocado, jordgubbar nä jag ska inte skriva allt jag lovar.
Här skall i stället visas den hitintills STRÅLANDE skörden utav egen odlade tomater...

Ni får gärna skratta det bjuder jag så gärna på. HAHAHA ja det är bara tre stycken som har blivit ät mogna (den ena ville inte vara med på bild). På sammanlagt 5 meter tomatblast.
Tur man inte räknar ut kilopriset där för inköp, skötsel mm utan bara lugnt äter upp dom och tänk vilken lycka och vilken smak att kunna äta egen odlade och smakrika tomater utan *jox* på besprutat.
Det finns några blommor kvar att hoppas på att dom ska resultera i frukt.

Oj det är fredag igen vart tar veckorna vägen???
Hur som helst ha nu en riktigt go helg vare sig ni jobbar eller är lediga.
Nu ska här tillverkas tacos.
Tjingeling//

onsdag 22 juli 2009

Blå kottgran?

Har ni sett något liknande förrut?
Blå grankottar som stolta står rakt upp på en liten gran. Kottarna verkar så stora för den lilla granen.
Vet ni vad det är för sort? Jag har absolut ingen aning. Hittade denna gran i en plantering på Måns Ols i Sala. Jag såg den först när jag var på väg tillbaka till bussen så jag hann inte gå in och fråga.


Den ser nästan konstgjord ut när man tittar närmare på barren.

Mhm Det finns mycket att förundras över i naturen.
Uppdatering: Nyfikenheten har segrat det är en Koreagran (Abies koreana).
Koreagranen har mörkgröna barr med två silvriga band på undersidan. Den får vackra blå uppåtstående kottar som blir 4-7cm långa.
Ha det gott//

tisdag 21 juli 2009

...längtar efter nu

Hej Alla goa bloggvänner!
Det är tur att ni finns, när man behöver er som bäst.
Just nu är det mer en lovligt lågvatten här hos Tekla Maräng. Efter att ha sovit i snudd på 48 timmar i sträck from lördag eftermiddag till och med igår måndag vid 11-tiden då jag klev ur sängen med ett ilsket nu ska jag minsann gå till doktorn och få hjälp med att bli frisk. Jag orkar bara inte med att inte höra ett dugg på höger öra och knappt något på det vänstra heller. För att inte tala om febern...
Vänster öga sitter helt fast kletat. Hjälp jag kan varken läsa eller blogga utan att *plira* med ögonen.
Lilla doktorn som var en sommarvikarie gav mig halva receptblocket med mig hem, men hade glömt att trots att jag upprepade gånger talat om att jag är allergisk mot vissa medikamenter skrivit ut dylika, samt inte sett att mitt vänster öga är ihop kletat! Ja jisses det tog tid innan allt blev utrett på apoteket med hjälp utav min goa dotter. (Själv låg jag däckad hemma i sängen igen).

Det här är sådant jag längtar efter nu.
Och bli frisk och kry förstås.

Att gå runt och klippa blommor och handarbeta lite.
Har blivit lite kär i denna tavla och skulle gärna vilja ha den hängandes hemma på någon vägg.
Är det någon som vet vart man kan köpa dylika affischer?
Jo tack jag vet att jag var i Sundborn och där fanns den kanske, jag hann inte med att titta på allt fint.


Ut på sjön längtar jag efter att få vara.
Tänk dom fria vidderna och även mängden av små öar och skär som bara väntar på att någon ska gå i land på dom.
Ja det får bli en tur med en Waxholmsbåt när vädret och jag tillåter sådana härliga äventyr.
Verkligen något att längta till.
Det finns nog nästan inget underbarare en en stilla fjärd, med en svag bris som smeker fram, gärna med en soluppgång. Måsar och andra sjöfåglar som låter och en tändkulemotor som sakta och rytmiskt dunkar...
Det är livs kvalitet det!
Hoppas att ni mår toppen!
Ps Segelbåt går givetvis också alldeles utmärkt.

lördag 18 juli 2009

Näe ej!

Ja nu har jag fått kapitulera. Har känt mig lite sliten sen i onsdags men nu har det hårdare artilleriet satt in sin stött. Förkylning och hosta som skräller som om allt innehåll är på väg ut.
Feber med vid hängande svätt som rinner och infekterat öra så jag inte hör någonting för tillfället på höger öra och vänster öga sitter sådana där hårda vaglar. Nog med gnäll.
Så jag kom inte i väg på någon Öppen Trädgård i dag. Gjorde ni det? Ha det BÄST.
Tjingeling//Tekla Maräng

fredag 17 juli 2009

Jordgubbs mums o två färger på Mårbackan

Ibland får man sådana här härliga bilder av hundarna när man riktigt ser koncentrationen och hur formligen snålvattnet rinner om dom.
Här rensas det jordgubbar för någon vecka sedan. Och det gillar mina små kompisar jätte mycket, ja inte att rensa jordgubbarna men att äta dom.


Här är det verkligen precision med tungan när Bobo tar emot en jordgubbsbit. Sakta och försiktigt tar hon emot och hon suger njut fullt i sig jordgubbssaften sen sväljar man den. MUMS.Var ute på balkongen och filosoferade i lugn och ro. Plockade bort vissna blad och blommor och små pratade med blommorna under tiden. Så fick jag en känsla att något var fel eller annorlunda på något sätt, men vad?
Pysslade vidare en stund och luckrade jorden där jag kom åt med en liten mini kratta.
Så plötsligt slog det mig, det är den stora Mårbackan som är fel.


Har ni sett den har en rosa blomma här på bilden (i levande livet så är det 5 rosa blommor) men en vit har också slagit ut.

Ha nu en skön helg så här mitt i sommaren//

onsdag 15 juli 2009

Näckrosor

Ja det är redan dags för näckrosorna att blomma.
Dom här hittade jag i en liten skogssjö som glimmade till med gula blommor och gröna blad medan det droppade ner lite sakta regn.

Ett sådant där ställe som man bara plötsligt springer på utan att ha en aning om att man snart skall fina något vackert och lite speciellt.

Satt ner ett tag och bar insöp känslan. Det är så härligt att kunna göra det ibland.

Skrattade gott när Gulle-hexan skrev i kommentaren och undrade om jag kunde visa handduken som jag köpte med mig ifrån Sundborn. Meningen var att denna bild skulle ha funnits med redan i förra inlägget men jag har helt klart lyckats att radera den. Så här kommer handduken som har sin förlaga i en akvarell av Karin Larsson.

Hoppas att ni har det riktigt bra och kan njuta av sommaren. Tjingeling//
Tekla Maräng.

tisdag 14 juli 2009

Svenskt

Här kommer lite bilder som jag tycker är riktigt sommar svenskt, som väcker sommar känslan i mig och barndomsminnena om evighets långa sommarlov...

Blåklockan som dyker upp både längs dikes renar och på ängar och nickar så gulligt på sin klocka vid minsta vindpust.
Tycker att det är en så underbar blå färg. Min favorit blomma förutom gullvivan när jag var barn.


Man kan skymta taken på två lador lite till vänster i bild och runt om så är det odlat, så tall och granskogen som kommer fram i bakgrunden. Skog är ju något vi har gått om i vårat avlånga land och en hel del odlad betesmark. Med hund kexen vid dikes renen och ibland mängder utav blåklint, smörblommor och prästkragar...


Frid fullt betande djur, det är mycket hästar nu för tiden men här kom kossorna med på bild som för mig är lite mera barndoms sommar.

Rapsen som lyser så gul så gul.

Här kommer något mera kärt, vävda mattor när man riktigt hör hur det har dunkats in trasa efter trasa. Det här är en matta som Karin Larsson har designat och som fick följa med mig hem som ett kärt minne ifrån Sundborn.

Även en handduk som är gjord utifrån en akvarell som Karin har gjort, fick följa med hem för att förgylla handdukskroken.

Ha det gott, kram//
Jag vill bara påminna ER om att nu på Lördag den 19 juli mellan klockan 12 - 18 så är det Öppen Trädgård i hela landet. 100 hemträdgårdar ifrån norr till söder har öppet, så passa på att gå/åk iväg och besök någon utav dom. Det är tidningen Land som har adresserna eller om ni vill så kan jag ge ut adresser till er via mail för respektive landskap.

måndag 13 juli 2009

Sundborn och Måns Ols i Sala

Det blev ju en bussresa till Dalarna och Sundborn som ni redan sett. Man får ju snällt följa med guiden och rätta sig efter tider lite hit och dit så att man inte behöver gå hem, vilket ju kan bli en bra bit. Har väl tyvärr sällan upplevt så mycket regn på en och samma gång, där av ett magert fotografiskt bestånd ifrån resan.
Här går jag runt lite i Sundborn och tittar och hittar dessa fina alster på diverse lyktstolpar och hemgjorda pilar.

Här är Sundborns eget kraftverk som såg till att det fanns el redan 1901 eller om det var 1911 närminnet fungerar inte alla gånger.


Var en tur till Stora Hyttnäs och tittade hur det var där och även en tur till Kvarnen som hade *Karin 150 år* som en utställning som gav mer smak av att lära mig mer om vad hon hann med att göra under sin livstid.

(Nä jag har inte blivit tokig men det fungerar inte att flytta runt bilderna som jag vill ha dom.
Håller på att lära mig att använda Firefox just nu, så ni för stå ut med eventuella tokerier ett tag)
Här kommer Karins egen designade gungstol som hon ritade och en lokal snickare tillverkade åt henne. Snickaren vill absolut inte kännas vid denna gungstol utan tyckte att det var det fulaste han hade gjort och sett. Så han levererade den till Karin efter mörkrets inbrott så att inga människor skulle se den och förringa hans snickarkonst. Nummer är det många som vill slå mynt av denna stol och IKEA har gjort någon snarlik.

Bussfärden gick vidare och ett stopp för kaffe och bensträckning gjordes hos Måns Ols i Sala.
Vilket härligt kafé, beläget alldeles invid en sjö med goda bakelser och kakor, underbara skink och ostsmörgåsar för att inte tala om glass. Det fanns även maträtter för den som så önskade.

Ni ser att inga satt ute underbar himmel utan satt och tryckte under markiser och inomhus.

Det fanns även badplats alldeles intill och en kägelbana att få spela på och fina promenad stigar runt sjön. Ett riktigt mysigt ställe så har ni vägarna förbi Sala så prova.


Ta bort formatering från markering
Ha det gott// Tekla Maräng